Categories: Uncategorized

by Bas Koenen

Share

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Een goede administratie is essentieel voor het overzichtelijk houden van je financiën, het doen van je belastingaangifte en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Maar wat houdt een goede administratie precies in? Allereerst is het belangrijk om al je inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een Excel-sheet, een boekhoudprogramma of met behulp van een boekhouder. Het is belangrijk dat je alle bonnetjes, facturen en afschriften bewaart en ordent, zodat je alles snel terug kunt vinden.

Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen zakelijke en privé-uitgaven. Houd je zakelijke en privé-financiën strikt gescheiden, zodat je geen aftrekposten of inkomsten mist en je belastingaangifte correct is.

Het bijhouden van je administratie kost natuurlijk tijd, maar het kan je ook veel opleveren. Door regelmatig je financiën in kaart te brengen, weet je hoe je ervoor staat en kun je tijdig bijsturen als dat nodig is. Daarnaast is het bijhouden van een goede administratie verplicht voor de Belastingdienst en kan het je dus ook een hoop gedoe en boetes besparen.

Om het bijhouden van je administratie makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van verschillende tools en apps. Zo zijn er diverse boekhoudprogramma’s op de markt die het bijhouden van je administratie vereenvoudigen en kun je via je bank app vaak direct betalingen categoriseren. Ook zijn er apps beschikbaar die je helpen bij het scannen van bonnetjes en facturen, zoals de app van de Belastingdienst “De Bonnetjesapp”.

Verder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de wettelijke verplichtingen omtrent de administratie. Zo ben je als zzp’er verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren en moet je een overzicht bijhouden van je bezittingen en schulden. Ook moet je een jaarrekening opstellen en deze deponeren bij de KvK als je een bv hebt.

Kortom, een goede administratie is essentieel voor het overzichtelijk houden van je financiën, het doen van je belastingaangifte en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Houd je inkomsten en uitgaven goed bij, maak onderscheid tussen zakelijke en privé-financiën en gebruik tools en apps om het bijhouden van je administratie te vereenvoudigen. Zo voorkom je gedoe en boetes van de Belastingdienst en heb je meer inzicht in je financiële situatie.

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl