Categories: Uncategorized

by Bas Koenen

Share

Als zzp’er ben je niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van je werkzaamheden, maar ook voor het factureren en innen van betalingen. Een goede facturatie en debiteurenbeheer zijn daarom essentieel voor het succes van je onderneming.

Maar hoe pak je dat aan? Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor duidelijke en overzichtelijke facturen. Zorg ervoor dat je factuur alle benodigde informatie bevat, zoals het factuurnummer, de datum, een omschrijving van de geleverde dienst of product en het bedrag dat in rekening wordt gebracht. Zorg er ook voor dat je factuur voldoet aan de wettelijke eisen, zoals het vermelden van je KvK-nummer en btw-identificatienummer.

Daarnaast is het belangrijk om je facturen op tijd te versturen. Als je te lang wacht met het versturen van je factuur, kan het zijn dat je klant vergeet te betalen of het geld al aan iets anders heeft uitgegeven. Door je factuur snel en regelmatig te versturen, vergroot je de kans dat je klant snel betaalt.

Als je factuur verstuurd is, is het zaak om je betalingen goed bij te houden. Maak een overzicht van alle facturen die je hebt verstuurd en markeer ze als betaald of onbetaald. Zo houd je goed in de gaten welke betalingen nog openstaan en kun je snel actie ondernemen als een klant niet op tijd betaalt.

Als een betalingstermijn verstreken is en je nog geen betaling hebt ontvangen, is het tijd om in actie te komen. Stuur een vriendelijke herinnering waarin je vraagt om betaling en geef een nieuwe betalingstermijn aan. Als je klant dan nog niet betaalt, kun je een aanmaning sturen en eventueel juridische stappen ondernemen.

Maar wees gerust, het hoeft niet allemaal zo streng en zakelijk te zijn! Je kunt je debiteurenbeheer ook op een speelse en vrolijke manier aanpakken. Stuur bijvoorbeeld een grappige herinnering of een kaartje om je klant eraan te herinneren dat de betalingstermijn bijna verloopt. Of bel je klant op om te vragen hoe het gaat en om te vragen of de betaling misschien vergeten is.

Door je debiteurenbeheer op een speelse en vrolijke manier aan te pakken, vergroot je de kans dat je klant je factuur snel betaalt en blijft de relatie tussen jou en je klant ook nog eens goed.

Kortom, een goede facturatie en debiteurenbeheer zijn essentieel voor het succes van je onderneming als zzp’er. Zorg voor duidelijke en overzichtelijke facturen, verstuur ze op tijd, houd je betalingen goed bij en wees niet bang om je debiteurenbeheer op een speelse en vrolijke manier aan te pakken.

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl