Categories: Belastingen

by Bas Koenen

Share

In de belastingaangifte heb je al ondernemer verschillende aftrekposten, denk hier aan de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de zelfstandigenaftrek of bijvoorbeeld de startersaftrek. Het juist plannen van uitgaven kan je op jaarbasis veel belasting besparen. Hoe je dat doet lees je hier!

Wat zijn investeringen?

Investeringen zijn aankopen van bedrijfsmiddelen die een waarde (exclusief BTW) hebben van meer dan €450 euro en ervoor dienen om meerdere jaren mee te gaan (vuistregel is 5 jaar). Denk hier bijvoorbeeld aan een laptop, een telefoon of bijvoorbeeld een nieuw bureau voor op kantoor. Deze investeringen activeer je op de balans en je gaat deze over 5 jaar afschrijven. Dus elk jaar neem je 1/5e deel als kosten in plaats van alles in het eerste jaar.

Rekenvoorbeeld: Je koopt een laptop van €1.210 inclusief BTW. Exclusief BTW kost de laptop je €1.000, voor dit bedrag activeer je hem op de balans. Vervolgens ga je elk jaar 20% afschrijven en neem je dus €200 als kosten.

Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost die je van je winst af mag trekken. Je belastbare winst wordt dus lager en daarom betaal je minder belasting. Voor 2022 zijn de schalen als volgt:

Investeringsbedrag Aftrek
< €2.400 0%
€2.401 – €59.939 28%
€59.940 – €110.998 €16.784
€110.999 – €332.994 € 16.784 verminderd met 7,56% van het deel
van het investeringsbedrag boven de € 110.998
> €332.995 0%

Nu is het tijd om deze tabel even wat makkelijker uit te leggen. Het belangrijkste is dat er onder een totaal investeringsbedrag van €2.400 geen recht is op investeringsaftrek. De tweede schaal (€2.401 – €59.939) geeft je een recht op een aftrek van 28% van de investering. Dit is dan ook de ultieme sweet spot om in te zitten. In de schaal daarboven heb je namelijk een vast bedrag van €16.784, en de schalen daarboven gaat het bedrag alleen maar verder afnemen.

Wat valt er allemaal onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

In principe vallen alle investeringen boven de €450 onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we hier niet een aantal uitzonderingen op hebben. De uitzonderingen zijn:

  • Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen. Op sommige investeringen in woonhuizen kunt u wel milieu-investeringsaftrek krijgen.
  • Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer. Op sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) kunt u wel milieu-investeringsaftrek krijgen.
  • Bedrijfsmiddelen die voor ten minste 70% zijn bestemd voor verhuur (alleen uitgesloten voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) of voor gebruik in het buitenland.
  • Bedrijfsmiddelen die u van uw privévermogen overbrengt naar het vermogen van uw onderneming.
  • Investeringen waarvoor u verplichtingen aangaat tegenover personen die behoren tot uw huishouden, bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden. Als u bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt van uw vader, hebt u in principe geen recht op investeringsaftrek.

Op deze investeringen heb je dus geen recht op de KIA (en tellen ook niet mee voor het totaal.

Maar wat betekent dit dan voor mij?

Het eind van het jaar is een goed moment om te evalueren wat de meest voordelige oplossing is. Het is belangrijk dat je minimaal een totaal investeringsbedrag van €2.401 hebt. Als je hieronder zit heb je recht op niks! Hou er wel rekening mee dat je niet maar iets moet kopen om aan deze aftrek te komen, maar als je al iets in de planning hebt staan kan het gunstiger zijn dit naar voren te halen.

Als je aan het eind van het jaar al fors geïnvesteerd hebt en je komt boven de €59.939 uit is het voordelig om de volgende investeringen een paar weekjes vooruit te schuiven tot het nieuwe jaar. Hierdoor blijf je de KIA optimaal benutten. Als je het jaar daarop ook al boven de €59.939 uit gaat komen dan kan je het beter wel in het huidige jaar investeren om hier “sneller” gebruik van de maken. Maar als je volgend jaar verwacht in een hogere belastingschaal te vallen kan het juist wel weer lonen om het in het volgende jaar te investeren.

Het juist inzetten van de investeringsaftrek kan je per jaar veel geld besparen. Kom je er zelf niet uit? Ons team met experts staan voor je klaar. Kom gerust langs voor een bakje koffie zodat we kunnen kijken waar jij kan besparen!

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl