Categories: Belastingen

by Bas Koenen

Share

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je belastingzaken. Dat kan best ingewikkeld zijn, zeker als je voor het eerst als zzp’er aan de slag gaat. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste belastingzaken waar je als zzp’er mee te maken krijgt, en geven we tips om geld te besparen op je belastingen.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke belastingen je als zzp’er moet betalen. In Nederland zijn dat de inkomstenbelasting, de omzetbelasting (btw) en eventueel de vennootschapsbelasting. De inkomstenbelasting betaal je over de winst die je als zzp’er maakt, en de btw betaal je over de omzet die je draait. Als je een bv hebt, betaal je vennootschapsbelasting over de winst van je bv.

Als zzp’er kun je gebruikmaken van verschillende belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld als ondernemer in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het is dus belangrijk om te kijken of je in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen.

Daarnaast kun je als zzp’er ook geld besparen door slim om te gaan met je btw-aangifte. Als je als zzp’er jaarlijks minder dan € 20.000 omzet, kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Dat betekent dat je helemaal geen btw hoeft te betalen. Als je meer dan € 20.000 omzet draait, moet je wel btw betalen. Maar als je veel kosten maakt die je kunt aftrekken van de btw, betaal je uiteindelijk minder btw. Het is dus belangrijk om je kosten goed bij te houden en te kijken welke kosten je kunt aftrekken van de btw.

Ook kun je als zzp’er besparen op de inkomstenbelasting door te investeren in je onderneming. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer of een bedrijfsauto aanschaft, kun je deze activeren en jaarlijks afschrijven. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Naast het afschrijven heb je voor een aantal investeringen ook recht op investeringsaftrek. Meer daarover in deze blog.

Tot slot is het belangrijk om je belastingzaken goed op orde te hebben. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je belastingzaken, dus het is belangrijk om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden. Zorg dat je je administratie goed bijhoudt en bewaar alle bonnen en facturen. Zo kun je alles makkelijk terugvinden als je aangifte moet doen.

Al met al zijn er dus verschillende manieren waarop je als zzp’er geld kunt besparen op je belastingen. Het is daarom verstandig om je goed te verdiepen in de belastingzaken waar je als zzp’er mee te maken krijgt en om op de hoogte te blijven van veranderingen in de wet- en regelgeving.

Als je als zzp’er twijfelt over hoe je belastingzaken het beste kunt regelen, dan kun je altijd advies vragen aan een boekhouder of accountant. Zij zijn gespecialiseerd in belastingzaken en kunnen je helpen om het maximale uit je belastingaangifte te halen.

Kortom, als zzp’er is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de belastingzaken waar je mee te maken krijgt en om slim om te gaan met je belastingaangifte. Door gebruik te maken van belastingvoordelen en slim om te gaan met je btw-aangifte en investeringen, kun je als zzp’er flink besparen op je belastingen. Zorg er wel voor dat je je belastingzaken goed op orde hebt en dat je voldoende tijd en aandacht besteedt aan je administratie.

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl