Categories: Belastingen

by Bas Koenen

Share

Waar dien je rekening mee te houden?

Het is natuurlijk heerlijk om die mooie auto op naam van de zaak te zetten en wellicht wil je er privé ook graag de show mee stelen. maar hoe zit het met het btw privé gebruik?

Een kort overzicht:

  • Wanneer je een auto op naam van de zaak hebt staan, mag je de btw die jij hebt betaald voor de aankoop, onderhoudskosten en het gebruik terugvragen.
  • Voor een zakelijke auto die je ook privé gebruikt zal je btw moeten betalen in de vorm van een btw-correctie.
  • Uiterlijk 31 januari dien je een btw-correctie in over het voorgaande jaar in jouw belastingaangifte. Je doet dit in de btw aangifte van het vierde kwartaal. Dit kun je op twee manieren doen.

De eerste optie voor de btw-correctie

De eerste optie voor de btw-correctie is het bijhouden van een rittenregistratie. Dit is vooral voordelig wanneer je weinig privékilometers rijdt. Je betaalt namelijk btw over de daadwerkelijk gereden privékilometers. Het is aan jou hoe je het gebruik bijhoudt, zolang het maar een sluitende kilometerregistratie is. Je kunt dit doen op de manier waarop jij dit fijn vindt, bijvoorbeeld in Excel maar er zijn ook apps voor. Tegenwoordig zijn er ook GPS trackers die je in de auto kunt plaatsen waarmee jouw ritten worden bijgehouden.

De tweede optie voor de btw-correctie

Wanneer je besluit geen rittenregistratie bij te houden en geen btw wilt betalen over de daadwerkelijk gereden privékilometers, zal dat betekenen dat je een vast percentage btw betaalt over het privégebruik. Dit wordt ook wel forfait genoemd. Wanneer je voor deze optie kiest, betaal je 2,7% van de cataloguswaarde van de auto, hierin zit ook het bedrag dat je hebt betaald aan belasting van personenauto’s en motorrijtuigen (bpm) en btw.

Een voorbeeld:

Stel je hebt een goede deal gesloten en kunt eindelijk je droomauto kopen. De cataloguswaarde van jouw auto is 100.000 euro, inclusief bpm en btw. Wanneer je naast zakelijk je auto ook privé gaat gebruiken en om welke reden dan ook geen rittenregistratie bij wil houden, zal je 2,7% × 100.000 is 2700 euro aan de Belastingdienst moeten betalen. Wanneer je de auto niet aan het begin van het jaar hebt gekocht maar bijvoorbeeld pas op 1 september, kun je het percentage van 2,7 naar evenredigheid verlagen. Je betaalt dan 0,9% (4/12 × 2,7% =0,9%) × 100.000 euro is 900 euro.

Uitzonderingen op het forfait van 2,7%

Er zijn een aantal omstandigheden waarin het forfait wordt verlaagd van 2,7% naar 1,5%. Dit is het geval wanneer het langer dan vier jaar geleden is dat je de auto zakelijk in gebruik hebt genomen en wanneer je geen btw hebt betaald bij aankoop van de auto (bijvoorbeeld bij aankoop van een particulier of een marge-auto).

Houd rekening met btw-vrijgestelde omzet

Wanneer je omzet deels is vrijgesteld van btw, verlaag je het bedrag van de btw-correctie voor privégebruik evenredig.

Een voorbeeld:
Je werkt bijvoorbeeld 50% van je tijd in het onderwijs. Deze omzet is vrijgesteld van btw waardoor je die ook niet mag aftrekken. De btw die je betaalt voor het privé gebruik maken van de auto van de zaak, mag je ook halveren.

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl