Categories: Belastingen

by Bas Koenen

Share

Zonder deze tips ga jij geheid teveel belasting betalen

Het jaar is weer voorbij gevlogen. We hopen natuurlijk dat dit een succesvol jaar was voor jou als zzp’er. Om jouw jaar nog wat succesvoller te maken, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet die jou als zpp’er kunnen helpen om extra belasting te besparen bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Want het is natuurlijk geweldig om veel winst te maken maar de fiscale winst, waar de Belastingdienst de hoeveelheid te betalen inkomstenbelasting over berekent, willen we uiteraard zo laag mogelijk houden. Laten wij daar nou net alle kennis over hebben. Dus wil jij nog wat extra geld overhouden voor die welverdiende biertjes na al dat harde werken of heerlijk genieten van een wintersportvakantie? Lees dan zeker voor het einde van het jaar onze tips door!

Tip 1: Urencriterium

Wanneer je gebruik wilt maken van verschillende aftrekposten dien je te voldoen aan het urencriterium. Concreet betekent dit dat je 1.225 uur aan jouw onderneming moet werken. Hierin zitten natuurlijk jouw werkzaamheden voor bijvoorbeeld klanten, maar wist je dat indirecte uren ook meetellen? Onder indirecte uren vallen taken zoals een cursus volgen, vakliteratuur lezen of je administratie bijwerken. Het is wel belangrijk dat de uren in verhouding staan tot je omzet. Wanneer je net start met een onderneming is het logisch dat je meer indirecte uren maakt, maar na verloop van tijd zal hier wel omzet tegenover moeten gaan staan. Kortom zorg er zeker voor dat je aan het einde van het jaar aan die 1.225 uur komt zodat je gebruik kunt maken van aftrekposten en op die manier jouw fiscale winst kan verlagen.

Tip 2: Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Wanneer je voldoet aan het urencriterium kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van 6.310 euro. Naast de 1.225 uur moet je ook meer dan vijftig procent van je tijd besteden aan jouw onderneming. Dit geldt niet wanneer je een van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was. Ben je naast ondernemer ook nog starter dan kun je gebruik maken van de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek wordt dan verhoogd met een bedrag van 2.123 euro. Je komt dan uit op een bedrag van 8.433 euro waar je geen belasting over hoeft te betalen. Hiermee ga je dus zeker een hoop belasting besparen. De voorwaarden voor de startersaftrek zijn dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek, je in een van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest en je in deze periode maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Tip 3: De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een hele mond vol, maar wat houdt dit nu precies in? Wanneer je ondernemer bent in Nederland en in één jaar tijd tussen de 2.401 en 59.939 euro investeert in bedrijfsmiddelen mag je 28% van het investeringsbedrag aftrekken van jouw winst. Investeringen van minder dan 450 euro mag je niet meetellen. Zorg dus dat jouw investering tussen de 2.401 en 59.939 euro in zit zodat je kunt profiteren van deze regeling. Wanneer je boven de 59.939 euro aan investeringen doet zal dit je geen voordeel meer opleveren. Hoe mooi is dat, met jouw investeringen kun je gewoon belasting besparen.

Meer over de KIA lees je hier.

Tip 4: Desinvesteringen

Desinvesteren is het tegenovergestelde van investeren. Je gaat dus verkopen of schenken in plaats van kopen. Wanneer je bedrijfsmiddelen verkoopt of schenkt waarvoor in vorige jaren de KIA is toegepast dan dien je een deel van die aftrek terug te betalen. Dit gaat via de zogenaamde desinvesteringsbijtelling. Dit is natuurlijk niet fijn, maar gelukkig weten wij manieren om dit te voorkomen. Je kunt dit voorkomen door niet boven de drempel van 2.400 euro te komen of door de verkoop uit te stellen tot vijf jaar na aankoop.

Tip 5: IB-onderneming onderbrengen in een BV

Wat het overwegen waard kan zijn is om jouw IB-onderneming onder te brengen in een BV. Je voorkomt hiermee risico’s voor een aansprakelijkheidsstelling op jouw privé-vermogen. Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren afgebouwd tot 3.240 euro, terwijl het tarief in de BV blijft dalen. Tot een winst van 395.000 euro is het tarief slechts vijftien procent.

Tip 6: Meewerkaftrek voor meewerkende partner

Wanneer je een fiscale partner hebt die zo lief is om regelmatig mee te helpen in jouw bedrijf kun je in aanmerking komen voor de meewerkaftrek. De beloning is aftrekbaar van de winst (yes nog meer belasting besparen!) en bij jouw partner doorgaans belastingvrij. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan het urencriterium voldoen, jouw fiscale partner moet minstens 525 uur per jaar in de onderneming werken en daarvoor een maximale vergoeding van 5.000 euro krijgen. Jouw fiscale partner mag niet bij je in loondienst zijn en er mag ook geen sprake zijn van een fictief dienstverband.

Tip 7: Willekeurige afschrijving voor startende ondernemers

Ben je een startende ondernemer en mag je ook de startersaftrek toepassen dan mag je willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen. Je kunt zelf kiezen wanneer en hoeveel je afschrijft. Dit is handig om jouw fiscale winst op een voor jou gewenst moment te verlagen en daarmee belasting te besparen.

Tip 8: Schenking

Ben je een startende ondernemer en mag je ook de startersaftrek toepassen dan mag je willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen. Je kunt zelf kiezen wanneer en hoeveel je afschrijft. Dit is handig om jouw fiscale winst op een voor jou gewenst moment te verlagen en daarmee belasting te besparen.

Wil je nog iets goeds doen voor een ander zo richting het einde van het jaar? Een gift aan een ANBI is onder bepaalde omstandigheden gedeeltelijk of geheel aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Over de auteur

ENTR Finance - 0f5cd8ed1a769a5ba1f45c973b540a98?s=72&d=mm&r=g
De jongste van de ENTR Familie. Is liever lui dan moe en daarom ons brein achter de digitalisering en automatisering. Win-win voor iedereen toch? Is graag bezig met de uitdagende vraagstukken en gaat daarom geen uitdaging uit de weg! Meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar Bas@Entrfinance.nl